Photos of Village of Castelo de Vide & Póvoa e Meadas, Portugal and Other Countries...

2 Photos: MENHIR / Anta Vale de Sancho, Castelo de Vide, Portugal

MENHIRS  CASTELO%20DE%20VIDE  HOMEPAGE
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MENHIR / Anta Vale de Sancho, Castelo de Vide, PortugalMENHIR / Anta Vale de Sancho, Castelo de Vide, Portugal


 


Located in an isolated area on pastures and holm oaks, the "Anta do Vale de Sancho" is unfortunately in poor condition, largely due to the erosion process unrolled on the half-slope where it is situated.
Built during the Neolithic and the Chalcolithic, the small tomb chamber of this megalithic monument would be composed of seven granite stones, two of which would support the table - or hat -, currently inclined to the west. Of these, only four are in situ, albeit rather steeply. In the place where the presently non-existent stele was to be laid, a wall was erected with loose stone about five feet wide (on which the hat rests), quite possibly due to its use as an indefinite shelter .
Of the old corridor, oriented east / west, have reached to our days only two supports, also they are inclined towards the interior, as a consequence of the lack of the slabs of cover. [AMartins]
 
 
Localizada de forma isolada num terreno de pastagens e azinheiras, a "Anta do Vale de Sancho" encontra-se, infelizmente, em mau estado de conservação, em grande parte devido ao processo de erosão desenrolado na meia encosta em que se situa.

Erguido durante o Neolítico e o Calcolítico, a pequena câmara sepulcral deste monumento megalítico compor-se-ia de sete esteios graníticos, dois dos quais sustentariam a mesa - ou chapéu -, actualmente inclinada para poente. Destes esteios, apenas quatro se encontram in situ, embora de modo bastante inclinado. No local onde deveria assentar o esteio hoje inexistente, foi levantado um murete preenchido com pedra solta com cerca de um metro e meio de largura (sobre o qual assenta de igual modo o chapéu), muito possivelmente devido à sua utilização como abrigo em tempo indeterminado.

Dos antigo corredor, orientado a Este/ Oeste, chegaram até aos nossos dias apenas dois esteios, também eles assaz inclinados para o interior, em consequência da falta das lajes de cobertura. [AMartins]